Det sto ingenting om lykkelig skilt i eventyrene

Begrepet lykkelig skilt kan være provoserende for noen. Idealet om det livslange forpliktende ekteskapet står fortsatt sterkt i samfunnet vårt. Mange skilte sliter med en følelse av at de har mislyktes fordi de ikke greide å holde ut hele livet som par. Det er som om parforholdet skulle være en prestasjon – et maraton – og ikke et sted hvor man henter energi og fornyelse.

Eventyrene forutsetter at man lever lykkelig sammen alle sine dager. Men hva er poenget med et livslangt parforhold, hvis forholdet ikke er lykkelig? Å være lykkelig skilt må da være bedre enn å være ulykkelige sammen.

Kari Moxnes og Gry Mette Dalseng Haugen fant i undersøkelsen Skilsmisse som fenomen at den viktigste grunnen til bruddet var at «vi utviklet oss forskjellig». Dette var årsaken som oftest ble oppgitt av både kvinner og menn. At vi har anledning til å utvikle oss som mennesker er et av vår tids goder. Vi er ikke lenger fastlåst i en rolle på livstid. Vi kan få lov til å ha andre behov når vi er 40 enn når vi er 25. I det perspektivet er det ikke lenger partneren eller deg selv det er noe galt med. Du trenger ikke å finne fram flest mulig feil hos partneren for å forsvare at du ønsker å gå ut av forholdet. Du kan takke for alt forholdet ga som en gang var riktig og godt.

(Teksten fortsetter etter bildet).

Fra Pixabay.com

Fra Pixabay.com

Noen hevder syrlig at den viktigste årsaken til skilsmisse er ekteskap. Men en høy skilsmisserate er ingen grunn til å slutte å tro på kjærligheten. Det har fortsatt en verdi å forplikte seg helhjertet til å dele det meste med et annet menneske. Nyt det så lenge det varer, og ha mot til å gå videre hvis det er over.  

Å bli lykkelig skilt er et ambisiøst mål. Det tar tid å komme dit, og det finnes noen fallgruver på veien. Men hvis vi ser rundt oss, er det mange som faktisk er lykkelig skilt. Enten som single eller i nye parforhold.

Alle som er i kontakt med sine egne følelser vil si at et samlivsbrudd gjør vondt. Enten i fasen før bruddet eller i fasen etter eller begge deler. Kriser gir deg en mulighet til å bli bedre kjent med deg selv og til å endre måten du lever på. Dersom du gjør alt for å unngå å kjenne på ubehaget, vil du også gå glipp av muligheten til å gjøre viktige endringer i livet ditt.

Det er mulig å være lykkelig skilt, men det er ingen som kan ordne det for deg. Første steg på veien er at du selv tar ansvar for din egen lykke. Innse at du ikke kan endre menneskene rundt deg. Du kan bare endre deg selv og din egen innstilling til livet. Hvis ikke du er villig til å ta ansvaret for ditt eget liv, vil du aldri bli lykkelig skilt. Faktisk vil du over tid heller aldri kunne være lykkelig gift!